Mateusz Łużny i Dagmara Kaczanowska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (wraz z opiekunami naukowymi) zdobyli główną nagrodę w XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Student-Wynalazca. Wyróżniono ich za opracowywanie metod uzyskiwania dihydrochalkonów – potencjalnych słodzików w przemyśle spożywczym.
– Tak naprawdę wyróżniono cykl 24 wynalazków dotyczących sposobów otrzymania dihydrochalkonów. Niektóre z tych związków są w niewielkich ilościach wytwarzane przez rośliny. Mają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. antyoksydacyjne, przeciwzapalne czy przeciwnowotworowe, dlatego są wykorzystywane w farmacji jako składniki wielu preparatów, głównie suplementów diety czy syropów – mówi Mateusz Łużny cytowany w serwisie uczelni.
Właściwości dihydrochalkonów powodują, że spożywane w niewielkich ilościach są ważnym czynnikiem odpowiedzialnym za zapobieganie wielu chorobom cywilizacyjnym takim jak np. cukrzyca, choroby serca, a nawet depresja.
Więcej: https://upwr.edu.pl/aktualnosci/student-wynalazca-kolejna-nagroda-dla-upwr-3472.html
jsz