Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego (ZUT) w Szczecinie opatentowali sposób na zagospodarowanie łusek z palenia kawy. Badacze opracowali ekologiczną podpałkę tworzoną z odpadów powstałych po wypaleniu ziaren, procesu niezbędnego do uzyskania napoju o odpowiednim aromacie i walorach smakowych.
Naukowcy ZUT wykorzystali łuski kawy, które są niezwykle delikatnym, lekkim i tłustawym odpadem – dodali do niego spoiwo – stearynę i/lub parafinę i/lub wosk sojowy i/lub wosk palmowy i/lub wosk pszczeli, a całość sprasowali w podwyższonej temperaturze. Dodanie spoiwa poprawiło właściwości hydrofobowe i palność podpałki. Dzięki temu otrzymano płytki, które po pocięciu mogą służyć jako podpałka, np. do grilla czy kominków.
Rozwiązanie jest już chronione patentem. Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie teraz szukać możliwości komercjalizacji wynalazku – czytamy w serwisie szczecińskiej uczelni.
jsz