Wydział Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie bierze udział w realizacji projektu „YOUAREIN – YOUng AgRifood European Innovators” w ramach „Partnerstw współpracy w szkolnictwie wyższym” programu Erasmus+.
SGGW jest koordynatorem projektu, który ma na celu opracowanie wielofunkcyjnego, multimedialnego szkolenia o innowacyjnych strategiach wytwarzania produktów żywnościowych zrównoważonych ekonomicznie, środowiskowo i społecznie.
Kurs opracowany w ramach projektu będzie dotyczył alternatywnych metod, nowych składników, a także budowania świadomości nowej generacji przedsiębiorców, tak aby ich zainteresowanie inwestowaniem w zrównoważony rozwój było podstawową zasadą ich działalności, a nie wymuszoną praktyką – informuje SGGW.
Platforma z kursem on-line będzie dostępna w 2024 r.
Partnerami w projekcie są: Universidade Catolica Portuguesa i Escola Superior de Biotecnologia z Portugalii, European Food Information Council (Belgia) oraz: Food Hub, Alma Mater Studiorum – Universita di Bologna i Department of Agricultural and Food Sciences z Włoch.
jp