„Uniwersytet w Białymstoku w menzurce”

28.12.2023
fot. UwB

Ponad 80 sprawdzonych przepisów, a wśród nich Cytrynówka babci Leokadii, Poziomówka, Pikle z papryką, Dżem malinowy z „kamieniem”, Ambrozja z granatu, Kordiał różany, Suche wiśnie w bukietach. Podzielili się nimi pracownicy Uniwersytetu w Białymstoku (UwB) i tak powstała książka „Uniwersytet w Białymstoku w menzurce”. 

Jak przypomina UwB, rok temu ukazała się książka „Uniwersytet w Białymstoku od kuchni”. Wtedy po raz pierwszy zostały zaprezentowane kulinarne pasje pracowników podlaskiej uczelni.

Te kulinarne pasje są tak niezwykłe i inspirujące, że po wielkim sukcesie książki „Uniwersytet w Białymstoku od kuchni”, postanowiliśmy kontynuować uniwersytecko-kucharski cykl. Tym razem skupiliśmy się na propozycjach do słoika i butelki czyli na przetworach i prozdrowotnych nalewkach, stąd tytułowa menzurka. Chętnych do realizacji naszego pomysłu nie brakowało. Autorom przepisów dziękujemy za wspaniałą współpracę i życzymy smacznego – powiedziała Dyrektor Biura Rektora i pomysłodawczyni publikacji Agnieszka Bujakowska.

Więcej:
https://wydawnictwo.uwb.edu.pl/ksiazka/622-uniwersytet-w-bialymstoku-w-menzurce

jp 


Wydarzenia