W lipcu rusza budowa Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych

29.06.2021

Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prof. dr hab. Michał Zasada podpisał umowę z firmą Skanska dotyczącą budowy Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych (ICNŻ). 

ICNŻ jako wiodąca instytucja naukowo-dydaktyczno-wdrożeniowa będzie realizowało ideę holistycznego podejścia do nauk o żywieniu człowieka. Oprócz rozwoju badań, których wyniki znajdą zastosowanie w rozwiązywaniu problemów żywieniowo-zdrowotnych polskiego społeczeństwa, Centrum będzie również wszechstronnie kształciło profesjonalistów z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, ochrony zdrowia, projektowania żywności spełniającej najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa.

Kluczowym zadaniem ośrodka będzie poprawa sytuacji zdrowotnej różnych grup populacyjnych Polaków poprzez zmniejszenie skali chorób powstających w konsekwencji nieprawidłowego sposobu żywienia.

Skanska rozpocznie prace na początku lipca 2020 roku i w trakcie 18 miesięcy wybuduje obiekt laboratoryjno – dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym i infrastrukturą towarzyszącą.

Wartość inwestycji wynosi 60  mln zł, z czego 40 mln zł stanowi dofinansowanie z budżetu resortu nauki.

jp


Medycyna i biotechnologia Szkolnictwo wyższe