Wyniki badań konsorcjum z udziałem Uniwersytetu Zielonogórskiego opublikowane w „Nature” 

21.10.2020

Konsorcjum naukowe złożone z 57 naukowców z 14 państw oraz 48 instytucji badawczych – z udziałem Uniwersytetu Zielonogórskiego – oceniło, że wzrastająca emisja podtlenku azotu stanowi zagrożenie dla realizacji celów klimatycznych i założeń wynikających z Porozumienia Paryskiego. Wyniki badań opublikowano w „Nature”.

Liderem konsorcjum był Uniwersytet w Auburn w stanie Alabama (USA) pod egidą Globalnego Projektu Węglowego i Międzynarodowej Inicjatywy Na Rzecz Azotu. Celem naukowców było dokonanie najbardziej kompleksowej z przeprowadzonych dotychczas analiz i ocen wszystkich źródeł oraz pochłaniaczy gazu cieplarnianego, jakim jest podtlenek azotu.

Z badań wynika, że rosnące zużycie nawozów azotowych w światowej produkcji żywności powoduje wzrost stężenia podtlenku azotu w atmosferze. Ten gaz cieplarniany jest 300 razy silniejszy od dwutlenku węgla i utrzymuje się w atmosferze dłużej, niż trwa ludzkie życie – informuje Uniwersytet Zielonogórski.

Więcej: https://www.infoserwis.uz.zgora.pl/index.php?swiatowa-produkcja-zywnosci-coraz-wiekszym-zagrozeniem-dla-klimatu

 

jsz


Wydarzenia