Zapachy regulujące apetyt – badania na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu

28.10.2020

Jacek Łyczko, doktorant w Katedrze Chemii Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobył niemal 1,5-milionowy grant z programu Lider Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Chce stworzyć nową generację środków regulujących apetyt. Wykorzysta do tego naturalne i bezpieczne zapachy – informuje uczelnia. 

Zespół, który dobrał i którym zarządzać będzie doktorant, to przede wszystkim młodzi badacze przed trzydziestką. Z naturalnych i bezpiecznych olejków eterycznych i aromatów spożywczych stworzą specjalne kombinacje zapachowe na blotterach (tekturowych paskach, których używamy w perfumeriach) zwiększające lub zmniejszające apetyt.

Najpierw – w szeroko zakrojonych badaniach ankietowych – zespół sprawdzi, jakie aromaty kojarzą się Polakom ze smacznym jedzeniem. Potem skomponuje odpowiednie zapachy, przebada je pod względem chemicznym, przedstawi do analizy ekspertom sensorycznym, a w rezonansie magnetycznym przetestuje ich oddziaływanie na odpowiednie ośrodki w ludzkim mózgu.

Więcej: https://upwr.edu.pl/aktualnosci/zapachy-regulujace-apetyt-badania-z-programu-lider-na-upwr-3395.html

 

jsz


Badania i rozwój