Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk (PAN) rozpoczyna akcję „Science SOS” i zachęca do rezerwowania bezpłatnych wizyt naukowców na lekcjach, wykładach lub innych spotkaniach online.
Nauczyciele, wykładowcy i organizatorzy spotkań branżowych, którzy potrzebują eksperta, mogą rezerwować terminy spotkań z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN. Badacze przygotowali wykłady online na temat żywności, jej wartości odżywczych i oddziaływania na zdrowie, które poprowadzą podczas lekcji, zajęć ze studentami czy w czasie specjalnych wydarzeń o zdrowym odżywianiu.
W kalendarzu akcji „Science SOS” są spotkania m.in. z mikrobiologami, technologami żywności, ichtiologiem, biotechnologiem i specjalistą z zakresu biologii molekularnej. Naukowcy proponują rozmowy o mitach, które krążą wokół bezpieczeństwa i walorów odżywczych mięsa ryb ze stawów hodowlanych. Przyjrzą się cukrom, które naturalnie występują w owocach i warzywach. Sprawdzą, dlaczego producenci żywności wracają do pradawnych odmian zbóż.
Akcja „Science SOS” odbywa się w ramach międzynarodowego projektu EIT Food „#AnnualFoodAgenda”.
Więcej:
http://pan.olsztyn.pl/popularyzacja-nauki/science-sos/
jp