Mgr inż. Ewa Sroczyk, doktorantka na Wydziale Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej Akademii Górniczo-Hutniczej (AGH) w Krakowie wykonała kurczliwą membranę, która powstała ze skrobi kukurydzianej i może być wykorzystana w przemyśle spożywczym jako opakowanie oraz w medycynie jako opatrunek.
Dotychczas skrobia, masowo wykorzystywana w przemyśle spożywczym, była także używana w przemyśle farmaceutycznym (np. jako wypełniacze leków i produktów farmaceutycznych), kosmetycznym (w produkcji talku, pudru, suchego szamponu do włosów) czy włókienniczym (do usztywniania tkanin).
Aby wykonać taką membranę doktorantka AGH, poddała mieszaninę skrobi i kwasu mrówkowego procesowi elektroprzędzenia.
Wykorzystywany w tej metodzie ładunek elektryczny pozwala wytwarzać włókna o pożądanych właściwościach fizyczno-chemicznych, ze średnicami mierzonymi w mikro- i nanometrach. W ten sposób uzyskuje się membranę o porowatości co najmniej 70% oraz średniej średnicy włókien w zakresie 0,43–1,60 µm, którą przechowuje się w temperaturze 20–25˚C w szczelnym opakowaniu bez dostępu wilgoci – informuje AGH.
jp