Badaczka Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu opracuje nową metodę oceny jakości żywności 

07.12.2023
fot. Uniwersytet Ekonomiczny we Wroclawiu

Dr inż. Ewa Pejcz z Katedry Biotechnologii i Analizy Żywności na wydziale inżynierii produkcji Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu (UEW) otrzymała finansowanie badań w XIV edycji Programu LIDER, organizowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

Projekt dr inż. Ewy Pejcz dotyczy opracowania nowej metody oceny jakości żywności na podstawie analizy jej składu chemicznego i mikrobiologicznego. Celem przedsięwzięcia jest stworzenie narzędzia, które umożliwi szybką i dokładną identyfikację produktów żywnościowych oraz ich potencjalnych zagrożeń dla zdrowia konsumentów. 

To znakomite osiągnięcie młodej badaczki wrocławskiej uczelni. Dodatkowo UEW jest jedyną uczelnią ekonomiczną która otrzymała dofinansowanie w ramach tej edycji konkursu – czytamy w serwisie Uniwersytetu Ekonomicznego.

Więcej: https://www.ue.wroc.pl/aktualnosci/27832/finansowanie_badan_w_programie_lider.html

 

jsz


Badania i rozwój