Dr inż. Ewa Pejcz z Katedry Biotechnologii i Analizy Żywności na wydziale inżynierii produkcji Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu (UEW) otrzymała finansowanie badań w XIV edycji Programu LIDER, organizowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.
Projekt dr inż. Ewy Pejcz dotyczy opracowania nowej metody oceny jakości żywności na podstawie analizy jej składu chemicznego i mikrobiologicznego. Celem przedsięwzięcia jest stworzenie narzędzia, które umożliwi szybką i dokładną identyfikację produktów żywnościowych oraz ich potencjalnych zagrożeń dla zdrowia konsumentów.
To znakomite osiągnięcie młodej badaczki wrocławskiej uczelni. Dodatkowo UEW jest jedyną uczelnią ekonomiczną która otrzymała dofinansowanie w ramach tej edycji konkursu – czytamy w serwisie Uniwersytetu Ekonomicznego.
Więcej: https://www.ue.wroc.pl/aktualnosci/27832/finansowanie_badan_w_programie_lider.html
jsz