Na Wydziale Geoinżynierii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) w Olsztynie prowadzone są badania nad wykorzystaniem glonów chlorelli do produkcji biooleju.
Dotychczasowe wyniki badań są na tyle obiecujące, że olsztyńscy naukowcy szukają zakładów przemysłowych, które będą chciały przetestować ich pomysły.
Glony mają ogromny potencjał. My skupiliśmy się na tych właściwościach chlorelli, które mogłyby zostać z powodzeniem wykorzystane w przemyśle energetycznym, czyli produkcji biooleju, oraz na ich zdolności do wychwytywania CO2 – tzw. biosekwestracji – mówi prof. dr. hab. inż. Marcin Zieliński z Katedry Inżynierii Środowiska UWM, który kieruje badaniami.
Głównym celem zespołu badaczy jest wytworzenie warunków do hodowli jak największej ilości glonów, które wychwycą maksymalnie dużo CO2, a przy tym zgromadzą w komórkach jak największe ilości biooleju. Już teraz wiadomo, że glony mogą kumulować go o wiele więcej niż inne znane nam rośliny oleiste – informuje UWM.
jp