Na Uniwersytecie Zielonogórskim powołano Konsorcjum Grupa Operacyjna EPI Lubuskie Winiarskie Innowacje (LuWIN). Celem konsorcjantów jest opracowanie i wdrożenie zintegrowanego systemu uprawy winorośli w regionie lubuskim.
Powołanie konsorcjum wpisuje się się w kreowanie marki winiarstwa lubuskiego, nawiązującej do długiej, chwalebnej historii, sięgającej Średniowiecza, odsłaniając jednak jej nowe oblicze, godne początku XXI wieku – czytamy w serwisie uczelni.
Projekt skupia się na zintegrowaniu różnych technik, technologii, narzędzi uprawowych i decyzyjnych dla uzyskania oczekiwanej pewności dobrego ilościowo i jakościowo zbioru winogron oraz produkcji wysokogatunkowego wina.
W skład konsorcjum, oprócz zielonogórskiej uczelni, weszła m.in. grupa lubuskich winiarzy, a także Kopalnia Węgla Brunatnego Sieniawa Sp. z o.o., Zakłade Zagospodarowania Odpadów Marszów Sp. z o.o., Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o. oraz Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku.
jsz