Naukowcy z Łodzi pracują nad technologią produkcji czarnego czosnku

28.12.2023
fot. Politechnika Łódzka

Na Politechnice Łódzkiej (PŁ) w Instytucie Technologii i Analizy Żywności trwają prace nad innowacyjnym projektem dotyczącym opracowania i wdrożenia technologii produkcji czarnego czosnku z polskich odmian.

Prace będą prowadzone w ramach konsorcjum PŁ z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi, gospodarstwem rolnym, przedsiębiorcą oraz doradztwem rolniczym. Instalacja do fermentacji czosnku zostanie zaprojektowana przy zastosowaniu zaawansowanej energooszczędnej technologii.

– Realizacja projektu, w wyniku którego powstanie przetwórnia do produkcji czosnku czarnego, ma służyć wspieraniu sektora rolnictwa. Założone rozwiązania przełożą się na osiągnięcie wielu korzystnych dla środowiska efektów – podkreśla prof. Grażyna Budryn, dyrektor Instytutu Technologii i Analizy Żywności, odpowiedzialna za projekt ze strony PŁ. 

– Czosnek będzie wytwarzany w zoptymalizowanym i skróconym procesie, dzięki zastosowanym operacjom wstępnym przed zasadniczym procesem fermentacji. Sama fermentacja ma na celu podniesienie walorów organoleptycznych i co bardzo istotne, prozdrowotnych czosnku – dodaje prof. Budryn.

jp


Innowacje