Studenckie Koło Naukowe Browarników, działające w Kolegium Nauk Przyrodniczych, przy Instytucie Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego (UR), stworzyło pierwszy studencki browar w Polsce – UwaRzone.
Inicjatorem powstania koła jest grupa studentów, którzy pasjonują się piwowarstwem i chcą rozwijać swoje zainteresowania w tym zakresie. Opiekunem Koła Naukowego Browarników jest dr Daniel Broda. W skład koła wchodzi ponad 35. studentów różnych kierunków, którzy dzięki współpracy chcą zdobyć nową wiedzę i umiejętności w zakresie browarnictwa.
Studenci nie tylko poznają proces warzenia piwa i opracowują receptury w uczelnianym laboratorium, ale też wymyślili nazwę i logo dla swojego browaru.
Browar UwaRzone działa na zasadzie browaru kontraktowego. To rodzaj browaru, który nie posiada własnego zakładu produkcyjnego, ale wynajmuje czasowo zdolności produkcyjne innej istniejącej już browarni w celu wyprodukowania swojego piwa.
Studenci zapewniają, że na przełomie kwietnia i maja browar UwaRzone wyprodukuje pierwsze 20 tys. butelek piwa.
jp