Polscy naukowcy w międzynarodowym projekcie badania właściwości ludzkiego mleka

14.03.2024
Fot. Karol Makurat/REPORTER

Naukowcy Uczelni Fahrenheita (z Politechniki Gdańskiej we współpracy z Gdańskim Uniwersytetem Medycznym) uczestniczą w wieloośrodkowym, międzynarodowym badaniu nad strukturą mleka ludzkiego. Projekt jest realizowany w ramach konkursu OPUS 24+LAP/Weave Narodowego Centrum Nauki. 

Zrozumienie tego, w jaki sposób skład mleka ludzkiego pochodzącego z różnych etapów laktacji wpływa na tempo jego trawienia, ma ponadto pomóc lepiej poznać sposoby rozwoju mechanizmów metabolicznych w organizmie w bardzo wczesnym okresie życia. Pozwoli także dowiedzieć się, w jaki sposób te aspekty mogą zapobiegać rozwojowi chorób przewlekłych w późniejszym życiu. Obecnie brakuje dostępnych wyników badań w tym obszarze.

Prace badawcze będą prowadzone we współpracy z naukowcami z Niemiec. Na realizację badań w Polsce przyznano finansowanie w wysokości ponad 1,9 mln zł. Towarzyszące badania partnera z Niemiec finansowane będą przez DFG (German Research Foundation).

Więcej: https://gumed.edu.pl/78254.html

 

jsz


Medycyna i biotechnologia