Od 2019 r. naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) w Olsztynie wspólnie z partnerami z Chin z Uniwersytetu Technologii i Biznesu (BTBU) w Pekinie realizują projekt DairyFunInn, którego efektem ma być m.in. opracowanie produktów mlecznych o specjalnych właściwościach zdrowotnych.
Projekt „Innowacyjne technologie produkcji składników funkcjonalnych pochodzenia mlecznego i rozwój nowych produktów”, czyli DairyFunInn, zakończy w lipcu tego roku.
Poza BTBU partnerami UWM ze strony chińskiej w tym projekcie są: Instytut Nauki o Żywności i Technologii Chińskiej Akademii Wiedzy Rolniczej, Uniwersytet Nauki i Technologii w Tianjin (TUST) oraz mleczarnia Shijiazhuang Junlebao.
Efekt naukowy projektu to aż 11 publikacji naukowych, w tym kilka wspólnych z naukowcami chińskimi. Ale jest też efekt praktyczny: UWM niebawem zgłosi wniosek w polskim Urzędzie Patentowym dotyczący ochrony patentowej sposobu uzyskiwania wytypowanych frakcji białek.
Poza tym uczestnicy projektu powołali Funkcjonalne Centrum Badawczo-Rozwojowe Mleczarstwa (Functional Dairy Research and Development Center). Konsorcjum zajmie się wdrożeniem wyników tego projektu do produkcji.
jp