Powstaje Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

12.07.2021

Na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (URK) odbyła się w dniu 6 lipca 2021 roku uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.

W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności będą prowadzone specjalistyczne i innowacyjne badania, które pozwolą na wykonanie prac dla gospodarki, umożliwiających wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności – informuje URK.

Użytkownikami Centrum będzie głównie kadra naukowa z Wydziałów: Inżynierii Produkcji i Energetyki oraz Technologii Żywności.

Centrum ma być ośrodkiem z najnowocześniejszą w Polsce Południowej infrastrukturą. W obiekcie znajdą się m.in.: linie produkcyjne (piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, mięsa wraz z magazynem, ryb, a także do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem, a także mleka z magazynem). Będzie też minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw. Swoje miejsce znajdą też w Centrum laboratoria: mikrobiologiczne, analityczne, czy technologii przetwarzania odpadów.

jp


Badania i rozwój Innowacje