Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu rozpoczyna się realizacja projektu LegumeLegacy – Optimising multiple benefits of grass, legume and herb mixtures in crop rotations: modelling mechanisms and legacy effects.
W projekcie realizowanym w ramach programu Horyzont Europa, Marie Skłodowska-Curie Actions – Doctoral Networks planuje się przeprowadzenie badań, dostosowujących istniejące systemy produkcji roślinnej, powiązane z chowem przeżuwaczy, do priorytetów zawartych w Europejskim Zielonym Ładzie.
Projekt LegumeLegacy realizuje konsorcjum 15 podmiotów z pięciu krajów Unii Europejskiej oraz trzech państw stowarzyszonych (Dania, Holandia, Irlandia, Kanada, Niemcy, Polska, Szwajcaria, Wielka Brytania – czytamy w serwisie uczelni.
Celem będzie przede wszystkim zminimalizowanie emisji gazów cieplarnianych, ograniczenie nakładów na nawożenie i redukcja wymywania biogenów do środowiska, przy jednoczesnym zwiększeniu zasobów węgla, różnorodności biologicznej i stabilności plonów.
jsz