Dr Karolina Rak z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opracuje receptury prozdrowotnych napojów na bazie mleka owsianego z dodatkiem mieszanek przypraw. Jak mówi sama badaczka, ten projekt to ukłon w stronę tradycji, a inspiracją do badań było tzw. złote mleko, czyli gorące mleko z masłem, miodem i przyprawami podawane przy przeziębieniu.
Badaczka wykorzysta mleko owsiane, które, w porównaniu do mleka krowiego, charakteryzuje się dużo korzystniejszym profilem odżywczym oraz mieszanki mielonych goździków, cynamonu i kurkumy.
Napoje z mleka owsianego z dodatkiem przypraw zostaną zbadane pod kątem właściwości antyoksydacyjnych i immunomodulujących. Uzyskane wstępne wyniki będą podstawą do dalszych badań – już z udziałem konsumentów, którzy nie tylko ocenią smak różnych wariantów napojów z mleka owsianego, ale zostaną też przebadani pod kątem wpływu spożywanych przez nich napojów na ich stan zdrowia.
jsz