Receptury prozdrowotnych napojów powstaną na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu

12.12.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wroclawiu

Dr Karolina Rak z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opracuje receptury prozdrowotnych napojów na bazie mleka owsianego z dodatkiem mieszanek przypraw. Jak mówi sama badaczka, ten projekt to ukłon w stronę tradycji, a inspiracją do badań było tzw. złote mleko, czyli gorące mleko z masłem, miodem i przyprawami podawane przy przeziębieniu.

Badaczka wykorzysta mleko owsiane, które, w porównaniu do mleka krowiego, charakteryzuje się dużo korzystniejszym profilem odżywczym oraz mieszanki mielonych goździków, cynamonu i kurkumy.

Napoje z mleka owsianego z dodatkiem przypraw zostaną zbadane pod kątem właściwości antyoksydacyjnych i immunomodulujących. Uzyskane wstępne wyniki będą podstawą do dalszych badań – już z udziałem konsumentów, którzy nie tylko ocenią smak różnych wariantów napojów z mleka owsianego, ale zostaną też przebadani pod kątem wpływu spożywanych przez nich napojów na ich stan zdrowia.

Więcej: https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dr-rak–mleko-owsiane-z-przyprawami-to-uklon-w-strone-tradycji-3938.html

 

jsz 


Medycyna i biotechnologia