Sztuczna inteligencja pomoże ocenić jakość mleka

29.02.2024
fot. Youtube SGGW

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie powstała technologia wykrywania oszustw, do jakich może dochodzić na etapie dostaw surowego mleka do mleczarni. Nowe rozwiązanie o nazwie MFA (Milk Fraud Analyzer) opiera się na sztucznej inteligencji i sieciach neuronowych, a jego twórcą jest zespół dr. hab. Marcina Gołębiewskiego, prof. SGGW, dyrektora Instytutu Nauki o Zwierzętach.

Autorzy nowego rozwiązania podkreślają, że jego zastosowanie umożliwi wyeliminowanie tzw. fraudów mleka już na pierwszym etapie łańcucha dostaw.

Skuteczność wykrycia fraudów mleka za pomocą rozwiązania MFA przekracza 85%, co przy początkowym stadium tego systemu należy uznać za bardzo wysoki wskaźnik. Jest on porównywalny do wyników pracy specjalistów – informuje SGGW. 

– Obecnie kontrolne badania jakościowe pod kątem wirowania mleka są wykonywane wyrywkowo, raz, dwa razy na tydzień. Poprzez usprawnienie analiz odbiorcy mleka mogliby znacznie uszczelnić system kontroli i z czasem całkowicie wyeliminować przypadki oszustw mleka. Poza tym warto podkreślić, że do przeprowadzenia analiz naszą metodą nie potrzeba zaangażowania specjalistów. Wystarczy tylko dobrze przygotować próbkę do mikroskopowego badania i wysłać zdjęcie – wyjaśnia prof. Marcin Gołębiewski.

jp


Innowacje