W Krakowie otwarto Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

13.03.2024
fot. Piotr Dul URK

– Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności to jednostka badawcza, której celem jest przede wszystkim prototypowanie produktów żywnościowych, które będą trafiały do odbiorców, którzy mają określone prozdrowotne potrzeby – powiedział podczas uroczystości otwarcia rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (URK) dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK.

Jak informuje URK, w Centrum będą prowadzone innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania, dzięki którym możliwe będzie opracowanie i wdrożenie innowacyjnych produktów i technologii na polski rynek przetwórstwa rolno-spożywczego, zmierzających do: produkcji żywności bezpiecznej o wysokiej jakości i walorach prozdrowotnych, zapewnienia ekologii produkcji (minimalizacja ilości produktów ubocznych i odpadów, zmniejszenie zużycia energii i wody, ochrona środowiska naturalnego), wzrostu konkurencyjności polskiej żywności i całego sektora spożywczego.

Więcej:
https://urk.edu.pl/wiadomosci/12713

jp


Innowacje