Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (URK) realizuje projekt o wartości 2 161 000 zł, którego celem jest „opracowanie technologii wytwarzania innowacyjnych przetworów z niesprzedawalnych karpi wigilijnych”.
Międzyuczelniany projekt realizowany jest w Katedrze Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, Katedrze Chemii oraz Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności URK, we współpracy z Katedrą Technologii i Chemii Mięsa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Projekt ma być realizowany do lipca 2023 roku. Jak informuje URK, efektem końcowym prac naukowców ma być technologia wytwarzania półproduktów z „poświątecznego” karpia, które dzięki „innowacyjnemu i synergistycznemu działaniu czynników utrwalających pozwolą na otrzymanie wyrobów o świeżym wyglądzie oraz cechach preferowanych przez konsumentów”.
W celu wydłużenia świeżości produktu w projekcie zostanie wykorzystana powłoka polisacharydowo-białkowa z dodatkiem ekstraktów ziół.
jp