Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie testują sposób przeciwdziałania zatruciom pokarmowym i przedłużenia trwałości żywności. Wykorzystują do tego specjalnie skonstruowany generator zimnej plazmy – informuje uczelnia.
Prowadzone badania mają na celu opracowanie innowacyjnej techniki, która pozwoli na eliminacje mikroorganizmów z produktów spożywczych, przede wszystkim termowrażliwych. Ma to ograniczyć występowanie np. zatruć pokarmowych powodowanych przez bakterie Listeria czy Salmonella. Chodzi o to, by nie tracąc wartości odżywczych pokarmu, przedłużyć termin jego przydatności do spożycia.
Naukowcy brali pod lupę żywe szczepy bakterii – sprawdzali ich zachowanie po ekspozycji na plazmę – ale także siarę mleka krowy i klaczy oraz mleko w proszku tych ssaków. Być może w przyszłości „plazmowanie” żywności okaże się alternatywą dla pasteryzacji. Tym atrakcyjniejszą, że przy eliminowaniu drobnoustrojów, nie pozbawia produktów wartości odżywczych.
jsz