Fot. Krystyna i Aleksander Rabij/REPORTER
Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Politechniki Łódzkiej opracowują innowacyjną technologię liofilizacji truskawek. Dzięki nowatorskiej metodzie owoce zachowają pełniejszy smak i zapach oraz wartość odżywczą.
Założeniem przedsięwzięcia, na które Narodowe Centrum Badań i Rozwoju przeznaczyło prawie 2 mln zł, jest zaprojektowanie i wybudowanie innowacyjnej suszarki sublimacyjnej o działaniu ciągłym. Dzięki niej proces liofilizacji truskawek będzie krótszy i wygodniejszy, a straty owoców dużo mniejsze – informuje wrocławska uczelnia.
Truskawki zachowają pełniejszy smak i zapach oraz wyższą wartość odżywczą niż te dotychczas liofilizowane w warunkach przemysłowych. Parametry jakościowe końcowego produktu mają być kontrolowane i optymalizowane za pomocą algorytmów sztucznej inteligencji. W konsekwencji powstanie znacznie ulepszony produkt finalny – liofilizowane cząstki truskawek o określonym kształcie (np. w postaci kostek, plastrów) i zwiększonej jakości.
jsz