Osiem spółdzielni mleczarskich i sześć uczelni, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, uczestniczy w programie „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. Projekt ma jeden cel: wyroby mleczne mają być smaczniejsze i zdrowsze – czytamy w serwisie uczelni.
Głównym celem rządowego projektu jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska i z uwzględnieniem postępujących zmian klimatycznych. Oznacza to bezpośrednią i ścisłą współpracę z zakładami mleczarskimi, dlatego poza uczelniami zaangażowane są w niego największe spółdzielnie mleczarskie w Polsce.
Jak poinformowało Ministerstwo Edukacji i Nauki projekt będzie realizowany do 2027 roku, a każda z uczelni na realizację zadania otrzyma 16,12 mln zł. Wyjątkiem jest Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, który jako lider projektu otrzyma 19,4 mln zł.
jsz