Współpraca Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i sektora mleczarskiego

02.01.2024
fot. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 Osiem spółdzielni mleczarskich i sześć uczelni, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, uczestniczy w programie „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. Projekt ma jeden cel: wyroby mleczne mają być smaczniejsze i zdrowsze – czytamy w serwisie uczelni.

Głównym celem rządowego projektu jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska i z uwzględnieniem postępujących zmian klimatycznych. Oznacza to bezpośrednią i ścisłą współpracę z zakładami mleczarskimi, dlatego poza uczelniami zaangażowane są w niego największe spółdzielnie mleczarskie w Polsce.

Jak poinformowało Ministerstwo Edukacji i Nauki projekt będzie realizowany do 2027 roku, a każda z uczelni na realizację zadania otrzyma 16,12 mln zł. Wyjątkiem jest Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, który jako lider projektu otrzyma 19,4 mln zł.

Więcej: https://upwr.edu.pl/aktualnosci/wspolpraca-nauki-i-sektora-mleczarskiego–upwr-chce-skupic-sie-na-bialkach-4211.html

 

jsz 


Nowoczesna gospodarka