Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu skonstruowali wyposażone w elektroniczne czujniki jajo, które – podobnie jak łódź podwodna – potrafi utrzymać się na zaprogramowanej głębokości i mierzyć parametry jakościowe wody: poziom pH, zasolenie, przewodnictwo i mętność oraz zawartość tlenu.
Wynalazek, który został już opatentowany powstał przy okazji badań prowadzonych na wrocławskiej uczelni. Pracując w laboratorium wodnym nad wdrożeniem techniki pomiarowej PIV (do obserwacji rozkładu prędkości wody w przepławkach o bryłach obłych), naukowcy napotkali spory problem – nie mieli możliwości poznania przestrzennego rozkładu prędkości w badanych ciekach i obiektach hydrotechnicznych.
Szukając rozwiązania i korzystając z elementów pozostałych po poprzednich projektach, w zasadzie bezkosztowo, naukowcy skonstruowali inteligentną cząstkę znacznikową do badań trójwymiarowego rozkładu prędkości oraz wybranych parametrów wody, zamkniętą w formie jaja – czytamy w serwisie uczelni.
jsz