Czy arabitol może być biomarkerem archeologicznych pozostałości napojów alkoholowych

18.03.2024
fot. Politechnika Łódzka

Czy w odnajdywanych przez archeologów naczyniach były napoje alkoholowe – piwo, miód pitny i wino czy innego rodzaju substancje bądź pokarmy? Dr inż. Angelina Rosiak z Instytutu Chemii Ogólnej i Ekologicznej Politechniki Łódzkiej realizuje projekt, którego celem jest weryfikacja, czy arabitol jest poszukiwanym wskaźnikiem (biomarkerem) archeologicznych pozostałości napojów alkoholowych.

– Arabitol to relatywnie prosty alkohol powstający podczas bakteryjnej fermentacji cukrów prostych. Związek ten identyfikowany był w próbkach archeologicznych, których badania dotychczas przeprowadzono, jednak jak do tej pory nie powiązano jego obecności z konkretnym źródłem – mówi dr inż. Angelina Rosiak.

Jak podkreśla badaczka identyfikacja napojów alkoholowych napotyka na trudności wynikające z ich specyficznej natury chemicznej, gdyż składają się one przede wszystkim z wody oraz związków rozpuszczalnych w wodzie, takich jak alkohole i cukry. Cząsteczki tych związków (np. kwas winowy) są relatywnie niewielkie i szybko ulegają rozkładowi. Głównym wyzwaniem jest więc zidentyfikowanie tych składników wina, miodu pitnego czy piwa, które mogły przetrwać do czasów współczesnych i byłyby charakterystyczne dla tego rodzaju sfermentowanych napojów – wyjaśnia dr inż. Rosiak.

jp


Medycyna i biotechnologia