Innowacyjne batony z Uniwersytetu Rzeszowskiego

27.06.2022
Vladimir Floyd/easyFotostock/ East News

Badacze z Uniwersytetu Rzeszowskiego (UR) opracowali innowacyjne batony na bazie białka roślinnego, które są przeznaczone dla osób unikających w swojej diecie produktów zawierających gluten, białka mleka i jaj, laktozy oraz sacharozy. 

Produkt badaczy z UR charakteryzuje się wysoką zawartością białka roślinnego i wartościami w postaci związków organicznych o udokumentowanych właściwościach stymulujących układ immunologiczny organizmu. Dodatkowo, batony te są miękkie i dobrze smakują. Rozwiązania dostępne na rynku mają bardzo twardą konsystencje i nie posiadają żadnych walorów smakowych – informuje UR w komunikacie.

Obecnie, produkt jest we wczesnej fazie rozwoju, a to oznacza, że wymaga jeszcze dopracowania. Jak tłumaczy dr inż. Tomasz Cebulak, lider projektu, główną kwestią pozostają udziały białek roślinnych z różnych surowców oraz kwestie związane z profilowaniem smakowym i końcową formą batonu. 

Projekt badawczy „Batony na bazie białka roślinnego o właściwościach immunomodulacyjnych” otrzymał dofinansowanie w ramach II naboru do Programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji.

jp


Medycyna i biotechnologia