Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie, Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności zapraszają od 17 do 18 listopada na IX Ogólnopolską Konferencję Naukową z cyklu Żywność – Żywienie – Dietetyka. Tematem wydarzenia będzie żywienie dzieci w/ i po pandemii.
Osobami szczególnie pokrzywdzonymi w wyniku pandemii i problemów związanych z wojną na Ukrainie były i nadal są dzieci, zestresowane, wyrwane ze swojego środowiska, pozbawione kontaktu z rówieśnikami, a czasami także jedynego ciepłego posiłku, który dostawały w szkole.
– Jako żywieniowcy i technolodzy żywności dostrzegamy problemy wynikające z tych zdarzeń np. niedożywienie z jednej strony, a otyłość z drugiej, stres i związane z tym zmiany mikrobiomu, które z kolei wpływają na funkcjonowanie całego organizmu i zmiany zwyczajów żywieniowych – czytamy w zaproszeniu na stronie uczelni.
jsz