Studenci kierunku Uprawa Winorośli i Winiarstwo na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie będą produkować nie tylko wino, ale i wino musujące przygotowywane metodą szampańską. W tym roku udało się zgromadzić wszystkie sprzęty, które będą potrzebne do nauki – informuje uczelnia.
Proces nie jest zbyt skomplikowany. Wcześniej przygotowane wino „spokojne” wlewane jest do specjalnej butelki szampańskiej (która wytrzymuje ciśnienie do 12 barów), następnie dodaje się tam cukier i drożdże szampańskie.
Po kilkunastu miesiącach leżakowania w butelce wytwarza się naturalny gaz, a przy okazji też niechciany drożdżowy osad, którego trzeba się pozbyć. Jest to możliwe dzięki użyciu niedawno zakupionej linii technologicznej – zamrażarki szyjek butelek (neck freezer), urządzenia do „degorżowania” (usuwania osadu) i „dozowania liqueur d’expédition” (dodawania cukru) oraz korkownicy. Koszt trzech zakupionych urządzeń to ponad 150 tys. zł.
jsz