Na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie będą produkować wino musujące

20.03.2024
fot. Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny

Studenci kierunku Uprawa Winorośli i Winiarstwo na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie będą produkować nie tylko wino, ale i wino musujące przygotowywane metodą szampańską. W tym roku udało się zgromadzić wszystkie sprzęty, które będą potrzebne do nauki – informuje uczelnia. 

Proces nie jest zbyt skomplikowany. Wcześniej przygotowane wino „spokojne” wlewane jest do specjalnej butelki szampańskiej (która wytrzymuje ciśnienie do 12 barów), następnie dodaje się tam cukier i drożdże szampańskie. 

Po kilkunastu miesiącach leżakowania w butelce wytwarza się naturalny gaz, a przy okazji też niechciany drożdżowy osad, którego trzeba się pozbyć. Jest to możliwe dzięki użyciu niedawno zakupionej linii technologicznej – zamrażarki szyjek butelek (neck freezer), urządzenia do „degorżowania” (usuwania osadu) i „dozowania liqueur d’expédition” (dodawania cukru) oraz korkownicy. Koszt trzech zakupionych urządzeń to ponad 150 tys. zł. 

Więcej: https://www.zut.edu.pl/zut-strona-glowna/informacje-biezace/article/nasi-studenci-ucza-sie-jak-produkowac-wino-musujace.html

 

jsz


Medycyna i biotechnologia