W Katedrze Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu powstało laboratorium badania mięsa na obecność włośni. To miejsce, które stanowi istotny krok w zapewnieniu wysokiej jakości kontroli mięsa, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności – informuje uczelnia.
Dzięki nowoczesnemu wyposażeniu i wyszkolonemu personelowi laboratorium będzie pełnić istotną rolę w monitorowaniu i zapobieganiu potencjalnym zagrożeniom zdrowotnym związanym z konsumpcją mięsa. Szczególne znaczenie ma to w regionie Wielkopolski, który jest obszarem endemicznym występowania włośnicy.
Badania mięsa są niezbędne do skutecznej kontroli i monitorowania tej choroby, która powoduje poważne problemy zdrowotne u ludzi. Celem Laboratorium jest prowadzenie badań usługowych, aby szybko i skutecznie identyfikować przypadki włośnicy oraz podejmować odpowiednie środki zaradcze, co przyczyni się do poprawy zapewnienia bezpieczeństwa żywności w regionie.
Więcej: https://puls.edu.pl/aktualno-ci/nowe-labratorium-badania-mi-sa-na-obecno-w-o-ni
jsz