We Wrocławiu badają wpływ zimnej plazmy atmosferycznej na soki owocowe

09.11.2022
Politechnika Wrocławska

Zespół naukowców z wydziału chemicznego Politechniki Wrocławskiej prowadzi badania nad metodą traktowania zimną plazmą atmosferyczną m.in. soków owocowych i napojów roślinnych. Takie napoje mają większą wartość odżywczą i dłuższy okres przydatności do spożycia oraz właściwości przeciwnowotworowe. To dopiero obiecujące badania wstępne, ale już dziś ich wynikami są zainteresowane firmy z branży spożywczej – informuje uczelnia.

Naukowcy sprawdzili na razie wpływ zimnej plazmy na soki kilku polskich producentów, a obecnie prowadzą badania z wykorzystaniem soków świeżych, czyli jednodniowych. Pierwsze wyniki opublikowali w prestiżowym czasopiśmie naukowym poświęconym chemii żywności „Food Chemistry” wydawnictwa Elsevier, 

Zimna plazma atmosferyczna sprawia, że sok staje się cytotoksyczny dla komórek nowotworowych, jednocześnie nie wpływając na komórki prawidłowe. Plazma wpływa także na wydłużenie okresu przydatności soków do spożycia po otwarciu. 

Więcej: https://pwr.edu.pl/uczelnia/aktualnosci/soki-potraktowane-zimna-plazma-pomoga-w-profilaktyce-nowotworow-12681.html

 

jsz


Badania i rozwój