Naukowcy w Interdyscyplinarnym Centrum Nowoczesnych Technologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu pracują nad nowymi rozwiązaniami technologicznymi dla produktów mleczarskich oraz metodami identyfikacji lipidów i wykrywania biomarkerów nowotworowych.
Naukowcy w swoich badaniach stosują technik laserowej jonizacji/desorpcji (LDI). Jest to proces powodujący naładowanie cząstek wywołany laserem najczęściej o długości fali z zakresu UV.
Jeśli badania zakończą się sukcesem, zakłady mleczarskie będą mogły produkować np. masło z witaminą D3 i mikroelementami, np. cynkiem. Masło będzie naturalne, bez żadnych sztucznych dodatków – czytamy w serwisie uczelni.
Toruńscy naukowcy pracują też nad rozwiązaniami technologicznymi pozwalającymi na produkcję tzw. szampanów serwatkowych, wzbogacanych witaminami B. Wykorzystując techniki LDI poszukują też markerów raka prostaty w moczu, krwi i tkance oraz pracują nad identyfikacją mikrobiomu u osób z nowotworem układu moczowo-płciowego poddanych radioterapii.
Więcej: https://portal.umk.pl/pl/article/laser-w-sluzbie-zdrowia
jsz