Dr Robert Gajda z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pracuje nad pierwszym w Polsce kwestionariuszem pozwalającym ocenić ryzyko żywieniowe seniorów. Badania prowadzone są we współpracy z Wrocławskim Centrum Rozwoju Społecznego – informuje uczelnia.
– Nie istnieje polski kwestionariusz do badania ryzyka żywieniowego seniorów mieszkających w społeczności lokalnej. Dietetycy i lekarze opierają się najczęściej na kwestionariuszu opracowanym w Kanadzie, który zawiera na przykład pytania o puddingi, praktycznie nieobecne w tradycyjnej, polskiej kuchni, tofu czy fasolę w sosie – mówi dr Gajda.
Pytania polskiej ankiety dotyczą czynników ryzyka żywieniowego, tj. zmiany masy ciała, spożycia żywności, sposobu żywienia, problemów fizjologicznych, adaptacyjnych i społecznych utrudniających zachowanie racjonalności żywieniowej. Są skierowane do osób w wieku 65+. Kwestionariusze trafią do ok. 500 seniorów z Wrocławia i powiatu wrocławskiego.
Więcej: https://upwr.edu.pl/aktualnosci/miniatura-6-dla-upwr–skrobia-oporna-i-zywienie-seniorow-3900.html#k2
jsz