Roślinne zamienniki nabiału można produkować w oparciu o tanie i łatwo dostępne produkty uboczne roślin oleistych, tzw. makuchy. Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie opracowali metodę ich wykorzystania.
Realizowany na wydziale nauk o żywności i rybactwa projekt ProBioVege jest finansowany w ramach konkursu Lider XI Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, a jego celem jest opracowanie receptur fermentowanej, bioaktywnej żywności funkcjonalnej oraz dodatków do żywności. Są to m.in. wegańskie jogurty, kefiry i napoje typu „mlek roślinnych”.
Wszystkie one powstają na bazie makuchów, czyli pozostałości po tłoczeniu nasion amarantusa, czarnuszki, wiesiołka, słonecznika, sezamu, lnianki czy konopi. Zawierają w sobie mieszane kultury bakteryjne (jogurtowe i kefirowe) oraz wyselekcjonowane szczepy probiotyczne. Cechują się bardzo wysoką zawartością składników bioaktywnych, błonnika oraz zawierają dobroczynną mikroflorę – czytamy w serwisie uczelni.
jsz