Jadalne opakowania i naczynia badaczek z Politechniki Łódzkiej

20.07.2023
Jacek Szabela PŁ

Zespół badaczek z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności Politechniki łódzkiej (PŁ): dr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz pracuje nad jadalnymi opakowaniami i naczyniami. Opracowana technologia wykorzystuje odpady roślinne. 

Wynalazek „Mieszanka do wytworzenia jednorazowych opakowań i naczyń biodegradowalnych, przeznaczonych zwłaszcza dla przemysłu spożywczego oraz sposób wytwarzania opakowań i naczyń z tej mieszanki” zajął drugie miejsce w konkursie „Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki”. Była to X edycja cyklu promującego rozwiązania, które mają zastosowanie w praktyce, mogą być wykorzystane w gospodarce i w produkcji. 

Wynalazek wykorzystuje odpady poprodukcyjne z przemysłu olejarskiego i dodatek mąki z przemysłu zbożowego. Wytłoki z oliwek otrzymywane po pozyskaniu z nich oliwy stanowią 70-80 proc. mieszanki. 

Opakowania i naczynia jednorazowe powstają w różnych formach, dzięki czemu można produkować kubki, miski i inne naczynia, o zamierzonych kształtach i grubościach.

jp


Innowacje