Dr hab. Dagmara Strumińska-Parulska, prof. Uniwersytetu Gdańskiego wraz ze swoim zespołem sprawdza obecność pierwiastków promieniotwórczych w pożywieniu uwzględniając kraj jego pochodzenia.
Badania polegają na oznaczaniu ilości różnych izotopów pierwiastków promieniotwórczych takich jak uran, tor, czy też najbardziej radiotoksyczny polon (210Po), które przyjmujemy wraz ze spożywanymi posiłkami. Zespół gdańskiej naukowiec bada m.in. różne rodzaje piwa, na razie bezalkoholowego, oraz wodę pitną – na razie 30 rodzajów tylko z Polski, ale chce wprowadzić do badań także wody zagraniczne.
– Wypełniamy naszymi badaniami pewną niszę, ponieważ jest mało informacji ze strony naukowej o zwartości niektórych radionuklidów w żywności, szczególnie alfa promieniotwórczych. Badania wskazują, iż w naszej diecie istnieją produkty spożywcze bądź suplementy diety, które spożywane w niewielkich ilościach są istotnym źródłem radionuklidów – mówi badaczka cytowana w serwisie uczelni.
jsz